Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel: Propast eura je propast EUNjemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da bi propast eura doveo do propasti projekta Evropske unije. "Ukoliko euro propadne, to neće biti pad samo jedne valute, nego nešto mnogo više.

Propašće Evropa i ideja o EU", rekla je Merkelova.Zemlje eurozone obećale su da će osigurati stabilnost zajedničke valute, a njemačka kancelarka naglasila je da to obećanje mora biti ispunjeno.

Euro je pretrpio velike udare na međunarodnom deviznom tržištu u posljednjih nekoliko sedmica usljed straha od širenja grčke dužničke krize.

Merkel kaže da je sadašnja kriza najveći test za EU od sklapanja osnivačkog Rimskog ugovora 1957. godine, ali da situaciju treba iskoristiti za jačanje evropskog bloka.

"Imamo zajedničku valutu, ali nemamo ekonomski i politički savez", rekla je njemačka kancelarka i dodala da će jednog dana „sve članice EU koristiti euro kao sredstvo plaćanja“.

Merkel je govorila na ceremoniji dodjele Šarlemanjove nagrade poljskom premijeru Donaldu Tusku. Ona je i sama dobila ovu nagradu 2008. godine za doprinos ujedinjavanju Evrope.

Njemačka kancelarka izrazila je nadu da će EU napredovati i u ostalim oblastima, poput razvoja zajedničkih evropskih odbrambenih snaga.
XS
SM
MD
LG