Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Britanija povlači novčanicu od 500 eura iz prodajeBritanske banke povukle su novčanicu od pet stotina eura iz prodaje nakon procjene policije da ona potpomaže organizirani kriminal. Istraga je pokazala da je čak devet od deset takvih novčanica povezano s kriminalom, utajom poreza i terorizmom.

Britanske vlasti saopštile su da je trgovina ružičasto-ljubičastom novčanicom tajno obustavljena prije mjesec dana kako bi se na tržištu pratile kriminalne aktivnosti. Novčanica, koja je i dalje legalna, zauzima manje prostora od drugih valuta, što je čini pogodnijom za krijumčarenje preko granica.

Stručnjak za pitanja organizovanog kriminala i pranje novca Džefri Robinson smatra da novčanicu treba potpuno ukinuti, prenio je BBC.

"Novčanica od 500 eura ne ispunjava nikakvu svrhu, osim što pomaže kriminalcima i krijumčarima droga. Da sam ja taj krijumčar i da imam čarobni štapić, najprije bih poželio novčanicu od 500 eura jer ona trenutno rješava problem hrpe prljavog novca. U aktn-tašnu ne možete staviti milion eura ako nemate novčanice od 500 eura. Za milion funti trebat će vam bar tri i po torbice. Novčanica od 500 eura pranje novca olakšava i čini jeftinijim, pojednostavljuje transport novca zarađenog od prodaje droga. U najkraćem, štampanjem takve novčanice potpuno izlazite u susret kriminalcima i krijumčarima droga. To je potpuno suludo," saopštio je Robinson.

Slično misli i Nik Kočan, autor knjige The Washing Machine (Veš mašina), koja govori o tehnikama pranja novca.
XS
SM
MD
LG