Dostupni linkovi

Bivši hrvatski ambasador osuđen na sedam mjeseci zatvora


Zagrebački županski sud osudio je danas bivšeg hrvatskog ambasadora u Libiji Jovana Vejnovića na sedam mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine, jer je nabavljao alkohol hrvatskim radnicima u toj zemlji u kojoj je alkohol zabranjen.

Drugooptuženi, radnik firme Krosko (Crosco) Miroslav Krpan proglašen je krivim za pomaganje Vejnoviću i osuđen na pet mjeseci, uslovno na dvije godine.

Sudsko vijeće smatra da su Vejnović i Krpan prekršili Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima po kojoj je ambasada mogla da nabavlja alkohol ali samo za svoje diplomatsko osoblje, a ne i za druga pravna i fizička lica, odnosno radnike Ine i Kroska u Libiji.

Sud nije prihvatio zahtjev tužilaštva da se Vejnoviću izrekne i zabrana obavljanja ambasadorske dužnosti.

Optuženi su se na suđenju branili tvrdnjom da nijesu prekršili Konvenciju, da se nijesu ničim okoristili te da su radili ono što i sve ambasade zapadnih zemalja u Libiji.

Hrvatski Ured za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) je krajem decembra 2009. podigao optužnicu protiv Vejnovića (66) zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

U optužnici je navedeno da je Vejnović od januara 2006. do decembra 2008, kao ambasador u Libiji, omogućio radnicima ambasade i dvije hrvatske firme u Libiji nabavku više od 5.000 litara alkohola, koji oni nisu mogli legalno da kupe.
XS
SM
MD
LG