Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kapetan Dragan proveo noć u pritvoru čeka odluku o izručenjuOsumnjičeni za ratne zločine Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, proveo je noć u policijskom pritvoru u policijskoj stanici u australijskom Kofs Harburu, nakon što je u srijedu uhapšen.

U toku su pripreme za prebacivanje Vasiljkovića u zatvor Silvervoter gdje bi trebao čekati izručenje Hrvatskoj, javljaju australijski mediji.

Vasiljković je uhipšen u srijedu u Novom Južnom Velsu u 5 poslijepodne po lokalnom vremenu. U bijegu je bio od 30. marta kada je australijski Vrhovni sud usvojio žalbu koju je director javnog tužiteljstva Komovelta u ime Hrvatske podnio protiv odluke Vijeca Federalnog suda Australije od aprila prošle godine. Time je Vrhovni sud odobrio Vasiljkovićevo izručenje.

Australijska policija nije objavila gdje je Vasiljković uhapšen, ali njegov blizak prijatelj kazao je uhapšen u blizini Kofis Harbura.Džordž Bubalo, vlasnik lanca hotela sa sjedištem u Sidneju, rekao je da Vasiljković nije pružao otpor prilikom hapšenja.

Bubalo, član grupe "Srbi za pravdu", reako je da je srpska zajednica u Australiji zabrinuta za Vasiljkovićevu sigurnost, bude li izručen Zagrebu.

Hrvatsko ministarstvo pravosuda u srijedu je pozdravilo uspjeh australijski vlasti u pronalaženju hapšenju Vasiljkovića te izrazilo čvrstu vjeru da će ministar unutrašnjih poslova Brendon O'Konor donijeti odluku kojom ce dopustiti njegovo izručenje kako bi mu se u Hrvatskoj sudilo za najteža kaznena djela ratnog zločina.

Hrvatska je zahtjev za izručenjem Australiji uputila još 2006., a on se sumnjiči za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u februaru 1993., te za ratni zločin protiv civila.
XS
SM
MD
LG