Dostupni linkovi

Na groblju u Bratuncu sahranjene civilne žrtve rata


Na groblju Veljaci u Bratuncu danas su sahranjena 31 Bošnjaka, koji su ubijeni 1992. i čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Suha, Blječeva, Podčauš i više pojedinačnih grobnica.

Među najmlađim žrtvama su dvije sestre, od 4 i 7 godina, koje sahranjene pored svoje majke. Za tijelom njihovog dvogodišnjeg brata još se traga.

Komemoraciji u Bratuncu, pored oko pet tiusća članova porodica žrtava, rodbine i prijatelja, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Silajdžić je izjavio: „Teško mi je naći riječi za ono što se dogodilo, a pogotovo kad su djeca u pitanju. Ovo je djelo jedne neljudske, divljačke politike. Najteže je, naravno porodicama koje su izgubile najmilije, a nama preostaje da učinimo sve da se kazne oni koji su ove zločine počinili".

Zajedničkoj sahrani prisustvovali su Raffi Gregorian, zamjenik visokog predstavnika u BiH, delegacija Republike Srpske, predstavnici udruženja žena, te delegacija Udruženja „Žene u crnom iz Beograda“.
XS
SM
MD
LG