Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gordon: SAD protiv podele KosovaSAD se protive podeli Kosova koje priznaju kao suverenu i nezavisnu državu i smatraju da Beograd I Prisstina treba što pre da razgovaraju, ali ne o statusu već o rešavanju praktičnih problema, izjavio je danas pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon (Philip).

U intervjuu agenciji Beta tokom posete Beogradu, Gordon je rekao da je evropska integracija Srbije i čitavog Balkana "strateški cilj administracije Baraka Obame", ali je ocenio da će Beograd teško stići do članstva sa nerešenim pitanjem Kosova.

Istovremeno, on je kazao da SAD podržavaju Dejtonski sporazum i pozdravljaju konstruktivnu ulogu Beograda u procesu reformi u BiH. Gordon je rekao da je BiH "kritično", i jedno od najtežih pitanja u regionu, zbog čega su SAD i Evropska unija (EU) prošle godine pojačali aktivnosti u ohrabrivanju bosanskih lidera da sprovedu reforme neophodne za evroatlantske integracije.

Gordon je ocenio da su rezolucije Skupsstine Srbije o Srebrenici i podrška Beograda teritorijalnom integritetu BiH "konstruktivni koraci u regionalnoj saradnji", kao i da sastanci predsednika Srbije i Hrvatske, Borisa Tadića i Ive Josipovića, predstavljaju pozitivnu regionalnu dinamiku u prevazilaženju sporova i rivaliteta iz prošlosti.
XS
SM
MD
LG