Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Posljednji svjedok protiv Šešelja danas pred TribunalomPosljednji svjedok protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, optuženog za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, trebalo bi da se danas pojavi pred sudijama Haškog tribunala.

Tim svjedočenjem biće okončan dokazni postupak optužbe protiv Šešelja koji će zatim, u skladu sa pravilima Tribunala, podnijeti zahtjev za oslobađanje zasnovan na tvrdnji da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu ni po jednoj tački optužnice.

Ukoliko sudsko vijeće taj zahtjev odbaci ili djelimično usvoji, oslobađajući Šešelja od nekih optužbi, proces bi trebalo da bude nastavljen dokaznim postupkom odbrane.

Šešelj je ranije tokom suđenja izjavljivao da neće izvoditi dokaze odbrane, ali je više puta sugerisao i da će pred Tribunal dovesti svoje svjedoke, kao i da će sam svjedočiti u svoju odbranu.

Šešelj je u pritvoru Haškog tribunala od kraja februara 2003. Kada se dobrovoljno predao. Suđenje je, poslije jednog neuspjelog pokušaja, počelo u novembru 2007.
XS
SM
MD
LG