Dostupni linkovi

Britanci će u 24 sata pokušati sastaviti vladu



Britanski konzervativci popustili su zahtjevima Liberalnih demokrata u nadi da će se u 24 sata uspjeti dogovoriti o oblikovanju vlade. Član Konzervativne stranke Wiliam Hague, kazao je da je njegova stranka spremna raspisati referendum o glasačkom sistemu, što je ključni zahtjev Liberalnih demokrata pod vodstvom Nicka Clegga.

Hauge je tom prilikom kazao da će u interesu pokušaja oblikovanja stabilne i sigurne vlade napraviti dodatan korak i liberalnim demokratima u koaliciji ponuditi izvođenje referenduma o glasačkom sistemu. "To je odluka koju bi sada trebali prihvatiti", kazao je Hague.

Konzervativci su tu ponudu objavili ubrzo nakon što je premijer Gordon Brown poručio da je njegova Laburistička stranka započela pregovore s Cleggovom strankom o oblikovanju vlade, prenose tamošnji mediji. Liberalni demokrati su prije toga pregovarali s Konzervativnom strankom Davida Camerona.

Brown je također kazao da će od rujna odstupiti s mjesta šefa stranke kako bi olakšao pregovore. Clegg je jasno dao do znanja da ako Brown ostane šef laburista neće s njima u koaliciju.
XS
SM
MD
LG