Dostupni linkovi

BiH: Na sudjenju za genocid prikazan video zapis


Na suđenju četvorici policajaca optuženih za genocid u Srebrenici Tužilaštvo BiH prikazalo je danas videozapis o dešavanjima u tom gradu u julu 1995. godine - prenio je BIRN.

Snimci su zabilježeni u periodu od 10. do 13. jula 1995., kada su snage bosanskih Srba ušle u Srebrenicu. Na videozapisu su prikazani Bošnjaci koji su se skrivali u šumama u okolini Srebrenice, kao i njihovo zarobljavanje. Dokumentarni videosnimak prikazuje i Zemljoradničku zadrugu u Kravici, ispred koje se vide tijela ubijenih Bošnjaka, kao i dva parkirana autobusa.

Tužilaštvo BiH tereti Duška Jevića zvanog “Staljin”, Mendeljeva Đurića zvanog “Mane”, Gorana Markovića i Neđu Ikonića da su od 10. do 19. jula 1995. godine s drugim pripadnicima vojske i policije sudjelovali u “sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu” čiji cilj je bilo protjerivanje žena i djece te ubijanje muškaraca iz Srebrenice.

Branioci optuženih su se usprotivili uvođenju ovog videozapisa, smatrajući da je film montiran te da se zbog same autentičnosti ne može uvrstiti kao dokaz.
XS
SM
MD
LG