Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Barroso: Obranili smo stabilnost eura


Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je da će svaki napad na stabilnost eurozone propasti nakon što je postignut dogovor o fondu za pomoć ugroženim zemljama koje dijele zajedničku valutu.

"Jutrošnji dogovor osigurava da svaki napad usmjeren protiv stabilnosti eura propadne", rekao je Barroso u svom govoru na gospodarskom forumu u Bruxellesu.

Ministri financija zemalja članica EU-a postigli su u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima nakon maratonskih pregovora dogovor o uspostavi kriznoga fonda za pomoć zemljama eurozone koje se nađu u financijskim poteškoćama.

Taj fond može računati na 750 milijardi eura, od kojih 60 milijardi daje Komisija, to jest evropski proračun, 440 milijardi dale bi zemlje članice eurozone u obliku bilateralnih pozajmica ili jamstava, a 250 milijardi dao bi Međunarodni monetarni fond.

Barroso je izrazio zadovoljstvo što je donesena "povijesna odluka u manje od 48 sati". "Rekli smo da ćemo učiniti sve da obranimo stabilnost eura. Danas smo to i učinili", rekao je.
XS
SM
MD
LG