Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Irak: Novi bilans poginulih u napadima


U napadima širom Iraka je poginulo najmanje 50 osoba i oko dvije stotine je povrijeđeno.

U najkrvavijem napadu, koji se dogodio u blizini tržnice u Al-Suvayri, 50 kilometara jugoistočno od Bagdada, ubijeno je najmanje 13 osoba, uključujući osam policajaca, a ranjeno njih 40, kada je bombaš samoubica u kolima aktivirao eksploziv, prenosi Reuters.

Naoružane osobe su u ponedjeljak ujutro izvršile napade na najmanje šest kontrolnih punktova u iračkoj prijestonici Bagdadu, u kojima je ubijeno sedam vojnika i policajaca, a u eksplozijama bombi postavljenih na tri kontrolna punkta povrijeđeno je nekoliko službenika.

U odvojenom bombaškom napadu na policijsku patrolu u južnom Bagdadu ubijene su dvije osobe, dok su u sjevernom predgrađu Tarmiya ubijene tri i 16 povrijeđeno.

U napadu na policajce u Faludži, u zapadnoj pokrajini Anbar, stradale su četiri osobe, dok je u Mosulu bombaš samoubica ubio dvije osobe.

Sumnja se da su koordinirani napadi u različitim dijelovima iračke prijestonice, kao i zapadno, južno i sjeverno od Bagdada, djelo ćelija Al-Qaide, koja želi da pokaže da njene snage nisu oslabljene posljednjim uspjesima američke vojske u ratu protiv pobunjenika, postignutim u aprilu.
XS
SM
MD
LG