Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Aerodromi u Evropi postepeno se otvaraju


Aerodromi širom Evrope postepeno se otvaraju u ponedjeljak, nakon što su tokom vikenda bili zatvoreni uslijed predostrožnosti zbog oblaka pepela iz vulkana na Islandu.

Evropska agencija za kontrolu aviosaobraćaja Europol saopćila je da je zračni prostor i dalje djelimično zatvoren iznad Islanda, Atlantika i Portugala.

Aerodoromi Porto Santo i Fungal u Madeiri i Cascais i Lisabon u Portugalu ostat će zatvoreni do 12 sati po srednjoevropskom vremenu.

Ukupno više od 200 letova je otkazano tokom vikenda u Portugalu, od kojih 71 s aerodroma U Lisabonu.

Hrvatski zračni prostor otvoren je u ponedjeljak za aviosaobraćaj, kao i svi aerodromi u zemlji i ovakva situacija se očekuje i poslije 14 sati, saopćila je Hrvatska kontrola aviosaobraćaja.

Zračni prostor iznad Austrije, poslije nedjeljne odluke o kratkoročnom zatvaranju, u potpunosti je u ponedjeljak slobodan za aviosaobraćaj.

Austrijska kontrola leta Austro Control donijela je odluku da u nedjelju poslijepodne zatvori zračni prostor nad Austrijom, odnosno aerodrome Insbruck, Salzburg i Linz, a pošto je oblak s pepelom vulkana s Islanda prošao nisu zatvarani, kako je planirano, od ponoći, aerodromi u Beču, Grazu i Klagenfurtu.

Oblak vulkanskog pepela s Islanda pomjerio se od Španije ka jugu Francuske, Švicarskoj, Italiji, Portugalu, Njemačkoj i Austriji, zbog čega su aerodromi širom Evrope zatvarani, a letovi otkazivani.

I nebo nad Irskom nije dozvoljavalo aviosaobraćaj, tako da je u toj zemlji bilo zatvoreno pet aerordoma, uključujući tri najveća - u Dublinu, Shannonu i Corku.

Meteorolozi kažu da će, sve dok ne prestanu aktivnosti vulkana ispod glečera Eyjafjallajokul, kretanje oblaka pepela zavisti od vjetrova. Erupcija tog vulkana ne prestaje od 13. aprila.
XS
SM
MD
LG