Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izbori na Filipinima


Na Filipinima se održavaju opći izbori, na kojima će gotovo 50 milijuna registriranih glasača birati političke funkcionere na različitim nivoima - od predsjednika države i parlamentaraca do članova općinskih vijeća.

Period uoči izbora obilježili su tehnički problemi s radom kompjutera, koji se prvi put u toj zemlji koriste za unos, prebrojavanje i obradu glasova, kao i nasilje u kome je u posljednja tri mjeseca ubijeno najmanje 30 osoba, u očiglednom pokušaju odvraćanja građana od glasanja, prenosi AP.

Rezultati ranijih izbora su, zbog ručnog prebrojavanja glasova, objavljivani nekoliko sedmica poslije glasanja i otvarali su veliki prostor za izbornu krađu. Ovoga puta se prvi rezultati očekuju tokom večeri, nekoliko sati poslije zatvaranja biračkih mjesta.

Rezultati predizbornih istraživanja javnog mnijenja pokazuju da najveće šanse za trijumf ima Benigno Aquino, čiji su otac i majka učestvovali u svrgavanju diktatorskog režima Ferdinanda Marcosa tokom 80-tih godina. Njegova majka Corason Aquino, bivša predsjednica Filipina, umrla je prošle godine.

Aquino je obećao da će se, u slučaju da pobjedi na izborima, izboriti s raširenom korupcijom u zemlji, pokrenuti procese protiv osumnjičenih dužnosnika i osnovati nezavisnu komisiju koja će istražiti optužbe protiv odlazeće predsjednice Glorie Arroyo.
XS
SM
MD
LG