Dostupni linkovi

Opozicija protestovala ispred sedišta vlade u Tirani


Više hiljada pristalica opozicije protestovalo je danas ispred sedišta albanske vlade, gde 200 ljudi devet dana štrajkuje glađu zahtevajući ponovno brojanje glasova sa izbora održanih u toj zemlji 28. juna 2009. godine.

"Sloboda, pravda i demokratija, koje su izgradile Evropu, obavezuju nas da nastavimo naše napore dok (premijer Salji) Beriša ne prihvati naše zahteve", rekao je lider Socijalističke partije i gradonačelnik Tirane Edi Rama.

Oko 200 pristalica opozicije, među kojima su i 22 poslanika, već devet dana štrajkuje glađu ispred šedišta albanske vlade u centru Tirane. Najmanje sedam štrajkača prebačeno je do danas u bolnicu, a lekari su upozorili da je zdravstveno stanje i ostalih štrajkača "pogoršano".

Desetak albanskih intelektualaca i umetnika pozvalo je, međutim, u otvorenom pismu danas Ramu da prekine svoje akcije i "vrati se dijalogu". Na dijalog je pozvao i ministar spoljnih poslova Ilir Meta.

Socijalisti zahtevaju parlamentarnu istragu o izborima održanim prošle godine i ponovno brojanje glasova, što vladajuća desnica smatra "nelegalnim".
XS
SM
MD
LG