Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Džibuti priznao nezavisnost Kosova


Bivši španski premijer Felipe Gonzales upozorio je u subotu da će EU izgubiti kredibilitet na svetskoj sceni ukoliko zaboravi na obećanje da će primiti Tursku u svoje redove.

"Evropa treba da ispuni svoje obaveze", rekao je Gonzales novinarima nakon objavljivanja izveštaja Refleksivne grupe "Projekat Evropa 2030" o budućnosti bloka koji su naručili lideri EU u decebru 2007. godine kao analizu mogućih izazova EU 2030. godine.

Gonzales, koji predsedavao panelom od 12 "mudrih ljudi", rekao je da su "veoma initenzivne diskusije" o ovom pitanju završile usvajanjem zajedničkog stava uprkos različitim mišljenjima.

"EU ne bi trebalo da izgubi kredibilitet na taj način", rekao je Gonzales. On je dodao da se Brisel ne može jednostrano povući ako pregovori počnu sa bilo kojom zemljom.

"Ukoliko EU smatra da nema dovoljno prostora za manevrisanje u cilju okončanja pregovora sa Turskom ili bilo kojom drugom zemljom onda se mora pronaći neko drugo zajedničko rešenje", rekao je Gonzales.

U zaključcima izveštaja, navodi se da "EU mora poštovati svoje obaveze prema aktuelnim zemljama kandidatima, među njima Turskoj, i tražiti put pregovora".
XS
SM
MD
LG