Dostupni linkovi

Cikotić: U slučaju Delićeve sahrane nije prekršen zakon


Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić tvrdi da nisu bile protivzakonite vojne počasti prilikom nedavne sahrane bivšeg komandanta Armije BiH Rasima Delića, koji je u Haškom tribunalu osuđen za ratne zločine.

Zbog upotrebe Oružanih snaga tokom Delićeve sahrane političari iz Republike Srpske najavaljivali su da će tražiti Cikotićevu smjenu, a ovaj "slučaj" biće povod da Komisija za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH uskoro sasluša ministra odbrane i njegove saradnike.

Cikotić je za "Nezavisne novine" rekao da će se rado odazvati pozivu parlamentarne komisije zato što smatra da je saradnja Ministarstva i ove komisije izuzetno važna, ne samo za dalji uspjeh odbrambene reforme, nego i za samu funkcionalnost institucija BiH "bez obzira da li se radi o prijatnom ili neugodnom pitanju".

"Prema svemu što znam u slučaju dženaze Rasima Delića nije bilo kršenja zakona. Naprotiv, napravljen je čitav niz ustupaka u odnosu na ono što je kao početnu ideju imao Odbor za dženazu u smislu učešća Oružanih snaga BiH i vojnih počasti", rekao je Cikotić.

On tvrdi da su vojne počasti i učešće Oružanih snaga BiH, na kraju, svedeni na minimalan zakonski okvir koji podrazumijeva Zakon o službi u Oružanim snagama i Pravilnik o pukovima. "Nije bilo namjere da se bilo koga vrijeđa", rekao je Cikotić.

XS
SM
MD
LG