Dostupni linkovi

Vujanović još neće potpisati akt o razmjeni ambasadora sa Kosovom


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kaže da neće potpisati akte o razmjeni ambasadora sa Prištinom dok se ne poboljša položaj crnogorske zajednice na Kosovu.

On je crnogorskim nacionalnim partijama na Kosovu poručio da akta o razmjeni ambasadora neće potpisati sve dok ne bude riješen položaj crnogorske zajednice na Kosovu i dok se Crnogorcima ne obezbedi mogućnost autentičnog predstavljanja.

U saopštenju iz predsjednikovog kabineta se podseća da je Vujanović više puta do sada naglasio i da je neprimjereno da u Zakonu o manjinama na Kosovu, Crnogorci budu isključeni kao manjina, kao i da je neophodno da se taj zakon promijeni i crnogorska manjina autentično predstavi u parlamentu.

"Ohrabruje inicijativa predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua koji je zatražio od tamošnje vlade da počne proces izmjene Zakona o pravima manjina, kako bi Crnogorci mogli imati ista prava kao i druge manjine na Kosovu", smatra Vujanović.

Crnogorske političke partije sa Kosova ponovo su ranije zatražile od Vujanovića da ne potpisuje akt o razmjeni ambasadora, dok ne bude poboljšan položaj crnogorske zajednice na Kosovu.

Crnogorska demokratska stranka i Narodna crnogorska partija Kosova su ukazale da je položaj Crnogoraca na Kosovu dramatičan, što je, kako su naveli, posljedica neodgovornog odnosa vlasti u Prištini.
XS
SM
MD
LG