Dostupni linkovi

Hapšenje Gecija rezultat dobre saradnje Srbije sa EULEKS-om


Pripadnici EULEKSA na smotri 29. aprila 2010. godine
Pripadnici EULEKSA na smotri 29. aprila 2010. godine
Povodom vesti od četvrtka da je EULEKS uhapsio u Prištini pripadnika bivše OVK Sabita Gecija osumnjičenog za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, istražujemo, na osnovu čega je on uhapšen i koliko je tome doprinela saradnja Tužilaštva za ratne zločine Srbije sa Euleksom?

Na Kosovu ni dan nakon hapšenja nema dodatnih informacija, osim da je to učinjeno po nalogu Kancelarije specijalnog tužioca na Kosovu. Euleks nije u četvrtak čak ni saopštio ime uhapšenog, niti konkretan zločin za koji se tereti. Izgleda apsurdno, ali više infromacija javnost je dobila u Beogradu.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije obavestilo je da ono Gecija tereti, između ostalog, za zločin u takozvanoj Žutoj kući, poznatiji kao trgovina organima.

Bruna Vekarića, zamenika Tužioca za ratne zločine Srbije pitali smo da li je Geci uhapšen na osnovu dokaza koje im je Beograd predao u slučaju Žuta kuća ili nekih drugih?

“Ne. Mi teretimo Gecija za trgovinu organima u Žutoj kući i za logor Likovac kod Drenice. Euleks ga, prema našim informacijama, tereti za Kukeš, za mesto Kukeš i logor koji se tamo nalazio, gde su likvidirani, na ovaj ili onaj način, nealbanci. Znači, nismo im mi dali dokaze pa ga oni uhapsili, nego su oni vodili svoju istragu, a mi smo im dostavili neke podatke koji su im u toj istrazi bili potrebni.”

Na naše pitanje da li će sada kada je Geci uhapšen biti prosleđene Euleksu informacije o slučaju Žuta kuća, Vekarić je odgovorio:
Znači, nismo im mi dali dokaze pa ga oni uhapsili, nego su oni vodili svoju istragu a mi smo im dostavili neke podatke koji su im u toj istrazi bili potrebni


“Apsolutno. Ali je suština u tome da ne može ni Euleks istraživati zločine na severu Albanije. Mnogo je važnije da na tome rade albanski organi, a postoji dobar znak na osnovu izjava Iljira Mete, da će se tako nešto i desiti.”

Euleks je u petak dao izjavu koja se praktično ne razlikuje od one šture dan pre.

Kristina Herodes, portparolka EULEKS-a za pravosuđe izjavila je danas da je istraga u toku i da trenutno nema drugih informacija, osim toga da je osoba koja je u četvrtak uhapšena osumnjičena da je navodno počinila ratne zločine u periodu između aprila i juna 1999. godine.

Politički teren

Ministarka pravosuđa Srbije Snežana Malović nije htela da govori posebno o slučaju Geci ali je za RSE je rekla da postoji veoma dobra saradnja sa Euleksom i da će tako biti i ubuduće:

“Niko objektivan ne može da osporava da su prisutnost i aktivnosti EULEKS-a doprineli u rešavanju mnogih gorućih pitanja na KIM, posebno u sferi pravosuđa.“

A da li će biti saradnje u slučaju Geci sa pravosuđem Kosova, s obzirom da će, ako bude podignuta optužnica, suđenje biti u Prištini gde je uhapšen i za zločine za koje ga tamo terete, a ne u Beogradu?

Bruno Vekarić
“Na to pitanje će vam bolje odgovoriti u Tužilaštvu za ratne zločine. Mi poštujemo spoljnopolitičku platformu zemlje a ovo pitanje koje ste postavili upravo se ne uklapa u nju,”
rekla je Malović.

Pošto nas je ministarka uputila na Tužilaštvo, isto pitanje prosledili smo našem sagovorniku Vekariću.

“To je pitanje koje se tiče visoke politike, statusa...i u tom smislu imamo određenu barijeru. Mi sa njima nemamo komunikaciju, već komuniciramo sa UNMIK-om odnosno sa EULEKS-om.“

Na pitanje da li to znači da postoji preko EULEKS-a posredna saradnja sa kosovskim pravosuđem, Vekarić je odgovorio:

"Ne mogu da odgovorim, uvlačite me na politički teren, za koji nisam spreman i ne znam da odgovorim.“

A da li i povodom ovog slučaja za koju je srpska javnost veoma zainteresovana, jer je svojevremeno bila zapljusnuta šokantnim tvrdnjama o kući na severu Albanije u kojoj su navodno hirurškim putem Srbima i drugim nealbancima vađeni organi da bi bili prodavani, o čemu je pisala i bivša haška tužiteljka Karla Del Ponte, dolazimo do zida preko koga se ne ide.

Taj zid je izostanak saradnje institucija Srbije i Kosova? Na pitanje da li bi posledica toga mogao biti manjak pravde za žrtve i manjak kazni za zločince, Vekarić je odgovorio:

“Ne postoji nikakva posledica, jer nisam siguran da bi takozvano kosovsko pravosuđe procesuiralo zločine nad Srbima. U ovom trenutku ne verujem da postoji politilčka volja da se tako nešto desi. Ali mi imamo potpuno poverenje u EULEKS. I, kao što vidite, upravo ove akcije pokazuju da će bilo ko ko je izvršio zločin u jednom momentu biti priveden pravdi. Ko će mu suditi, kada i gde, na neki način je manje bitno.”
XS
SM
MD
LG