Dostupni linkovi

Batko Vlahović bi mogao biti izručen Crnoj Gori



Prema prvostepenoj odluci španskog suda Veselin Vlahović Batko poznat I kao "monstrum sa Grbavice" trebao bi biti izručen Crnoj Gori, ali proces po zahtjevima za Vlahovićevu ekstradiciju još nije završen i o tome će odluku donijeti viša sudska instanca, izjavio je danas Feni portparol Ministarstva inostranih poslova Bosne I Hercegovine Zlatan Burzić.

Prema informacijama koje je Burzić ustupio Feni, Centralni istražni Sud u okviru Nacionalnog suda specijalizovanog za terorizam, ekstradiciju i organizovani kriminal Kraljevine Španije - dostavio je 30. aprila 2010. godine Ambasadi BiH u Madridu kopiju izrečene presude kojom je Centralni istražni sud odlučio da prebaci dva neriješena zahtjeva za ekstradiciju zahtjev BiH i zahtjev Srbije za ekstradiciju Veselina Vlahovića na višu instancu u okviru Nacionalnog suda.

Istovremeno se navodi da kada je u pitanju zahtjev za ekstradiciju Crne Gore, donesena je odluka da se potraživani izruči Crnoj Gori, s tim što se izručivanje podređuje odluci Vlade Kraljevine Španije.

Na ročištu pred Centralnim istražnim Sudom održanom 20. aprila 2010. potraživani je odbio da bude izručen vlastima BiH i Srbije.

Španska policija je u gradu Altea početkom marta uhapsila Veselina Vlahovića Batka, optuženog za ratne zločine počinjene u sarajevskom naselju Grbavica tokom rata u BiH.

Vlahović, državljanin Crne Gore, uhapšen je u sklopu policijske istrage o organiziovanoj grupi državljana istočne Evrope koja je umiješana u nasilne pljačke kuća.

On je 2001. pobjegao iz crnogorskog zatvora u Spužu, gdje je izdržavao kaznu zbog više počinjenih razbojništava.Tužilaštvo BiH ga je optužilo za ratne zločine i izdalo međunarodnu potjernicu.
XS
SM
MD
LG