Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Susret predstavnika SAD i Irana u UN-u bez rezultataZvaničnici Irana i SAD sastali su se prvi put od iranske revolucije 1979. na večeri organizovanoj u Njujorku. Na večeri organizovanoj sinoć na poziv Irana, sastali su se zvaničnici Teherna i predstavnici članica Savjeta bezbijednosti, ali susret nije doveo do rešenja spora oko iranskog nuklearnog programa.

Poziv Teherana došao je u trenutku kada je pet stalnih članica SB UN-a počelo pregovore o novoj, četvrtoj rezoluciji o sankcijama protiv Irana, kako bi sprečili tu zemlju da nastavi da obogaćuje uranijum.

SAD je na susretu predstavljao drugi čovek američke misije u UN Alehandro Volf, a domaćin večere bio je šef iranske dipolomatije Manučer Motaki.

"Mi nismo ovde da bismo pregovarali. Mi smo ovde da bismo otvoreno razmenili ideje. Nije se govorilo o sankcijama", rekao je japanski ambasador u UN Jukio Takasu novinarima poslije večere.

"Ono što je važno je da je je većina članica Saveta bezbednosti prisustvovala skupu", dodao je Takasu. Diplomate su se u rezidenciji iranskog ambasadora na Menhetnu zadržali oko dva sata, a posle večere niko osim japanskog ambasadora nije se obratio medijima.
XS
SM
MD
LG