Dostupni linkovi

Erdogan: Ako Ustav ne prođe u parlamentu - referendum



Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će ustavnu reformu, ako ne bude dobila neophodnu podršku u parlamentu, staviti na referendum, kako bi se građani izjasnili o smanjenju ovlašćenja pravosuđu i vojsci.

"Naša nova etapa biće da uđemo u kampanju za referendum. Počeli smo pripreme i predstavićemo je narodu", rekao je Erdogan novinarima.

On je precizirao da su se vladajuća Stranka prava i pravde i opozicija saglasili da u noći između četvrtka i petka završe drugo čitanje raspravu o amandmanima kojima se mijenja Ustav.

Potom slijedi glasanje, ali vladajuća stranka nema dvotrećinsku većinu neophodnu da ustavna reforma bude automatski i definitivno
usvojena.

Vlada je uspjela da se usvoje dva od tri ključna amandmana. Parlament je danas prihvatio modifikaciju sastava Visokog savjeta sudstva, tijela koje je zaduženo za imenovanje sudija i tužilaca i koje izriče disciplinske mjere. Taj Savjet se do sada često suprotstavljao vladajućoj partiji.

Opozicija u Turskoj optužuje vladu da želi da izmijeni Ustav kako bi "ućutkala" pravosuđe i vojsku. Vlada, s druge strane, smatra da je neophodno izmijeniti Ustav napisan poslije vojnog udara 1980, kako bi se uskladio sa kriterijumima Evropske unije.
XS
SM
MD
LG