Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ahmetović: Krajem maja pozitivan izvještaj EU o viznoj liberalizaciji


Evropska komisija će krajem maja donijeti pozitivnu ocjenu o napretku BiH na ispunjavanju uslova za ukidanje viznog režima i uputiti prijedlog za viznu liberalizaciju Vijeću ministara EU i Evropskom Parlamentu, izjavio je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović u Briselu.

Ahmetović je predvodio delegaciju BiH kojoj je Evropska komisija predstavila izvještaj o napretku koji je BiH ostvarila na ispunjavanju uslova iz mape puta za viznu liberalizaciju.

Ahmetović je kazao da je za građane BiH dobra poruka da će krajem ovog mjeseca doći do pozitivnog izvještaja Evropske komisije za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

“Po informacijama koje ja imam Vijeće ministara EU taj izvještaj trebalo bi razmatrati početkom juna, a liberalizacija viznog režima će sigurno biti razmatrana početkom oktobra”, rekao je on.

Ministar sigurnosti BiH je naveo da je od neispunjenih uslova ostala harmonizacija krivičnog zakona koju trebaju uraditi entiteti, te jasna uspostava Direkcije za koordinaciju koja je otpočela sa radom.

“U narednom periodu ćemo sigurno ojačati njene kapacitete. U proceduri smo kada je u pitanju softver za razmjenu podataka. Tako da možemo vrlo brzo poslati jedan izvještaj da smo završili sve obaveze koje su preostale poslije dolaska eksperata u BiH”, kazao je Ahmetović.
XS
SM
MD
LG