Dostupni linkovi

Hrvatska ponudila pomoć SAD za saniranje štete od nafte



Hrvatska je jedna od zemalja koja je SAD-u ponudila pomoć u saniranju i sprječavanju šteta od izlijevanja nafte u Meksičkom zalivu, saznaje Hina u četvrtak iz hrvatskog Ministarstva inostranih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Hrvatska je ponudila pomoć u saniranju i sprječavanju šteta od izlijevanja nafte u Meksičkom zalivu putem Regionalnog središta za pružanje pomoći i uklanjanje posljedica katastrofa, čije je središte u Divuljama.

Prema MVPEI-u, SAD je zasada objavio kako mu pomoć nije potrebna.Stejt Dipartment je objavio kako je 13 zemalja ponudilo pomoć u sprječavanju šteta u Meksičkom zaljevu, a pomoć je ponudio i UN.

Pentagon je odobrio mobilizaciju do 17.500 pripadnika Nacionalne garde za pomoć u saniranju i sprječavanju šteta od izlijevanjem nafte u Meksičkom zaljevu.

Ministar obrane SAD-a Robert Gejtes prihvatio je zahtjeve da pošalje do 6.000 ljudi u Luisianu, 3.000 u Alabamu, 2.500 na Floridu i 6.000 u Misisipi.

Naftna mrlja u Meksičkom zalivu prijeti ekološkom katastrofom u priobalju Louisiane i delti rijeke Mississippi a nastala je isticanjem nafte iz uništenih instalacija platforme Deepwater Horizon British Petroleuma koja je nakon eksplozije i požara potonula 21. aprila.
XS
SM
MD
LG