Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šešelj odbio da se izjasni, sudija upisao da nije krivLider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj danas je pred Tribunalom u Hagu po drugi put odbio da se izjasni o krivici po optužnici za nepoštovanje suda, a sudija Barton Hol je zatim u spis uveo da se optuženi ne osjeća krivim. Šešelj je odbijanje da se izjasni obrazložio, kao i prošlog četvrtka, tvrdnjom da mu tužilac nije objelodanio sve neophodne dokumente.

Istovremeno,Šešelj je sudiji Holu rekao: "Garantujem vam da će biti još bar 10 postupaka protiv mene za nepoštovanje suda. Tako sam odlučio". Tribunal je početkom februara po drugi put Šešelja optužio za nepoštovanje suda zato što je navodno objavio identitet zaštićenih svjedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za ratne zločine.

Budući da je Šešelj uložio zahtjev za izuzeće članova sudskog vijeća O Gon Kvona i Kevina Parkera, postupak se neće nastaviti dok o tom zahtjevu ne bude donijeta odluka.

U glavnom postupku, u kojem Tribunal sudi Šešelju po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. godine, saslušavanje posljednjeg svjedoka sudskog vijeća najavljeno je za sljedeću nedelju. Kako je najavio, Šešelj će zatim, u skladu sa pravilima suda, podnijeti zahtev za oslobađanje.

Šešelj je u pritvoru Tribunala od kraja februara 2003. kada se dobrovoljno predao. Suđenje je, posle jednog neuspjelog pokušaja, počelo u novembru 2007. godine.
XS
SM
MD
LG