Dostupni linkovi

Dva bivša kirgistanska premijera pobjegla u Britaniju



Dvojica posljednjih premijera Kirgistana za vrijeme vladavine svrgnutog predsjednika Kurmanbeka Bakijeva kriju se u Britaniji da bi izbegli izvođenje pred sudove u svojoj zemlji, rekao je danas šef službe bezbijednosti Kirgistana Kenečbek Dušebajev.

On je rekao da se bivši premijeri Igor Čudinov i Danijar Usenov skrivaju u Britaniji, ali nije rekao da li je Biškek pokrenuo proceduru za njihovo izručenje.
Bakijev je svrgnut početkom aprila poslije antivladinih protesta tokom kojih je poginulo skoro 90 ljudi. Otišao iz zemlje i sada se nalazi u Bjelorusiji. U Kirgistanu je na vlasti prelazna vlada.

Usenov je bio predsjednik kirgistanske vlade do svrgavanja predsjednika Bakijeva, a Čudinov je bio premijer od 2007. do 2009. godine. Šef kirgistanske službe bezbijednosti je rekao da je do sada uhapšeno oko 20 osoba iz okruženja svrgnutog šefa države.

Među njima su bivši direktor državne televizije Melis Ešimaknov, predsjednik parlamentarne grupe partije Bakijeva, Ulubek Ormonov,bivši ministar finansija Ahmatbek Keldibekov i bivša potpredsednica vlade Tadžika Kalimbetova.

Braća bivšeg predsjednika i dalje u bjekstvu. Jedan od njih, Janić Bakijev, bivši komandant predsjedničke garde, optužen je da je dao naređenje da se puca na demonstrante početkom aprila.

Prelazna vlada Kirgistana ove nedelje je ukinula imunitet svrgnutom predsjedniku Kurmanbeku Bakijevu i namjerava od Minska da traži njegovo izručenje.
XS
SM
MD
LG