Dostupni linkovi

Vukčević: U Hrvatskoj osuđeno 550 osoba, pod istragom 400



U Hrvatskoj je zbog ratnih zločina tokom devedesetih godina pravosnažno osuđeno 550 osoba iz Srbije dok je više od 400 trenutno pod istragom, izjavio je danas tuzzilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Vukčević je agenciji Beta rekao da je prema evidenciji koja je dostavljena Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, 1.800 ljudi optuženo, protiv 570 postupaka je u toku dok je protiv 700 osoba postupak obustavljen. "Ti podaci su javni", reako je Vukčević navodeći međutim da se nigdje, ni u jednom tužilaštvu, ne vodi evidencija prema nacionalnoj pripadnosti osoba koje su optužene.

Što se tiče istraga koje nisu javne, Vukčević je naveo da se one vode protiv više od 400 lica. "U odnosu na njih 100 istraga je u prekidu a protiv 1.400 je obustavljena", rekao je on.

Vukčević je naglasio da je do sada Tužilaštvo za ratne zločine Srbije odgovorilo na 760 zahtjeva Državnog odvjetništva Hrvatske i da je saradnja dva tužilaštva izuzetna.

"U opticaju je 45 predmeta za ustupanje. Mi smo prihvatili 20, 12 smo vratili a devet je u razmatranju. Hrvatskom tužilaštvu smo ustupili četiri predmeta", istakao je srbijanski tužilac. Tužilaštvu za ratne zločine Srbije dostavljeni su spiskovi optuženih ili osuđenih zbog ratnih zločina u Hrvatskoj.

Te spiskove svi zainteresovani mogu da vide isključivo u Ambasadi Hrvatske u Beogradu.

XS
SM
MD
LG