Dostupni linkovi

File popodne na KosovuKomesar Evropske Unije za proširenje Štefan File dolazi popodne u Prištinu, gdje će prisustvovati otvaranju nove zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova.
Ovo je druga posjeta Filea Kosovu od kako je imenovan za komesara za proširenje EU. Prvog dana posete Kosovu File će prisustvovati otvaranju nove zgrade MUP-a, podignute sredstvima kosovske vlade I EU. Potom će se sastati sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, ministrom za integracije Besimom Bećajem, ali i sa drugim kosovskim i međunarodnim predstavnicima.

Evropski komesar za proširenje će na Kosovu boraviti dva dana. U petak će otvoriti Informativni centar u Severnoj Mitrovici i poslovni kompleks u Zvečanu. Održaće govor pred studentima univerziteta u severnoj Mitrovici a obilježiće i Dan Evrope formalnim prijemom u Prištini. File je Kosovo poslednji put posjetio krajem marta.

U intervjuu za BBC uoči današnje posjete, komesar File je rekao da "za Kosovo u Evropskoj uniji nema konsenzusa ali da Brisel definitivno ima potpuni konsenzus da garantuje da je Kosovo dio opšte evropske perspektive za region zapadnog Balkana".

Upitan je da li će predstvnici Beograda i Prištine biti prisutni na samitu u Sarajevu, File je kazao da se nada da će obije strane učestvovati zato što će to biti jedna veoma bitna konferencija.
XS
SM
MD
LG