Dostupni linkovi

Američke berze i drugi dan zaredom završile padom



U Njujorku u srijedu su cijene dionica pale drugi dan zaredom, nakon novih naznaka da bi se dužnička kriza iz Grčke mogla proširiti i na nekoliko drugih finansijski oslabljenih članica eurozone.

Indeks Dow Jones izgubio 0,54 odsto, zaronivši na 10.868 bodova. S&P 500 pao je 0,66 odsto na 1165 bodova, a Nasdaq 0,91 odsto na 2402 poena.

"U fokusu ulagača sada je najviše situacija u Evropi i pitanje koliko će štete nanijeti grčka dužnička kriza\", kaže Mark Pado iz Cantra Ficdžerald.

Evropski lideri upozorili su da bi se dužnička kriza mogla proširiti izvan granica Grčke, a agencije najaviljuju i mogućnost smanjenja kreditnog rejtinga Portugaliji.

Ulagači se plaše da grčka Vlada neće uspjeti da sprovede planirane mjere budžetske štednje zbog protesta sindikata, u kojima je u srijedu poginulo troje ljudi, i slabosti ekonomije.Plaše se takode da će drugim finansijski oslabljenim članicama eurozone, kao što su Portugalija i Španija, Evropska unija morati pomoći čak i većim iznosima od 110 milijardi eura, koliko je namijenjeno Grčkoj.

”Ovo je za tržište prava horor-priča. Prvo Grčka, a sada Portugalija i Španija. Finansijski problemi u eurozoni zaista bi mogli usporiti ionako slabašan oporavak evropskog ekonomije\", kaže stručnajk Adam Gold.

Euro je bpod snažnim pritiskom, potonuo na 1,2805 američkih dolara, najniži nivo u 14 mjeseci.Jačanje dolara izazvalo je pad cijena sirovina, pa je cijena nafte, nakon duže, potonula ispod 80 dolara po barelu.
XS
SM
MD
LG