Dostupni linkovi

Djelimično spriječeno oticanje nafte u Meksičkom zalivu


Kompanija "Britiš petroleum" uspjela je da zapuši jedno od tri mjesta na bušotini u Meksičkom zalivu, iz koje od 20. aprila ističe nafta.

Isticanje nafte, koje, prema nekim procjenama, iznosi 5.000 barela dnevno, neće se odmah smanjiti, ali će omogućiti da na morsko dno budu spušten veliki kontejner koji bi trebalo da prekine dalje isticanje nafte.

Specijalni kontejner napravljen od betona i čelika, težak 100 tona biće spušten na morsko dno na oko 80 kilometara od obala Luizijane. Takav način zapušavanja curenja nafte iz podmorske bušotine dosad nije pokušan na dubini od oko 1,5 kilometara, zbog velikog pritiska vode.

„Znam da se svi nadamo da će ovaj sistem suzbijanja naftne mrlje proraditi. Međutim, moram da podsjetim sve da ovakav način rada nije ranije primjenjivan na dubinama od 1,5 kilometra. Zato vas molim da to imamo u vidu kada očekujemo mnogo od ovog projekta“, kaže Meri Lendri iz Obalske straže.

I u Britiš petroleumu čiji su inženjeri napravili kontejner, su oprezni kada su u pitanju rezultati koji se mogu očekivati. "Ako sve bude išlo po planu, ovo bi treblo da bude početak jedne komplikovane i duge operacije. Prema nekim procjenama, prelivanje nafte u more moglo bi da bude zaustavljeno u ponedeljak. Slažem se sa admiralom, da je ovo jedna složena akcija, koju nismo izvodili ranije i zato možemo očekivati različite izazove tokom nje", kaže Dag Satles iz Britiš petroleuma.
XS
SM
MD
LG