Dostupni linkovi

Nastavak štrajkova u GrčkojZaposleni u grčkim bankama stupili su u dvadesetčetvorosatni štrajk u znak protesta zbog pogibije troje kolega u jednoj banci u centru Atine.

Sindikat zaposlenih u bankama OTOE pozvao je na štrajk zbog smrti troje kolega, osuđujući nasilje tokom demonstracija, ali i uz ocjenu da su jučerašnje žrtva posljedica upornosti grčke vlade da nametne restriktivne mjere štednje.

Grčka javnost je šokirana pogibijom troje službenika, što je nezabeležen broj stradalih u protestima u poslednje dvije decenije u Grčkoj, gde su demonstracije često nasilne, ali se rijetko završavaju žrtvama.

Grčki predsjednik Karoljos Papuljas izjavio je sinoć da se zemlja nalazi na "ivici provalije". "Svi imamo odgovornost da ne učinimo korak koji će nas baciti u provaliju", rekao je Papuljas i dodao da su "demonstracije jedno, a ubistvo nešto sasvim drugo".

Na demonstracijama u Atini i Solunu, na koje su pozvale obije sindikalne federacije - zaposleanih u državnom i privatnom sektoru, koje zajedno okupljaju milion i 370.000 zaposlenih, okupilo se oko 150.000 ljudi. Tokom nereda, povređen je i 41 policajac i 15 civila. Policija je privela 70 osoba, među kojima je njih 25 privedeno tokom noći.
XS
SM
MD
LG