Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hiseni:Spremni na prgovore sa Srbijom kao nezavisna država


Kosovo je spremno da pregovara sa Srbijom o tehničkim pitanjima, ali samo kao dve nezavisne države, izjavio je ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni.

Mediji su prenijeli i da je Hiseni priznao da je povećana potreba za pregovorima, jer dalja stabilizacija odnosa u regionu ima prvorazredni značaj. On nije negirao mogućnost tehničkih razgovora između Kosova i Srbije, dodajući da kao i sa drugim zemljama u regionu, Kosovo ima o čemu da razgovara.

Hiseni je rekao da te pregovore vidi kao mogućnost za normalizaciju odnosa između dve zemlje.

"Taj razgovor će se ticati različitih pitanja od zajedničkog interesa između susjednih zemalja zapadnog Balkana. Bilo kakvi razgovori između Kosova i Srbije mogu biti instrument za smanjenje tenzija u odnosima naše dvije zemlje."

On je istakao i da je nedavno dobio dodatne zahtjeve za razgovore između Kosova i Srbije, ne navodeći adresu sa koje su zahtevi stigli, a lokalni mediji pretpostavljaju da su to Evropska Unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD).

"Zahtjevi za normalizacijom odnosa između Kosova i Srbija postoje od proglašenja nezavisnosti. Sada su ti zahtjevi intenzivirani. Mislim da su nam razgovori trenutno još potrebniji jer imamo zajedničke probleme sa kojima se Kosovo suočava sa jedne a Srbija sa druge strane."

Eventualni razgovori sa Srbijom prihvatljivi su jedino na nivou dvije ravnopravne države, rekao je Hiseni, odbacujući svaku mogućnost otvaranja pitanja statusa.
XS
SM
MD
LG