Dostupni linkovi

Za ratni zločin protiv civila Mići Cekinoviću četiri godine zatvora



Na četiri godine zatvora danas je na Županijskom sudu u Karlovcu nepravomoćno osuđen Mićo Cekinović, zapovjednik teritorijalne obrane Primišlja u sastavu tzv. krajinske vojske, za ratni zločin protiv civila u novembru 1991. godine na slunjskom području.

Čitajući presudu, sudac Ante Ujević je rekao da je Cekinović odgovoran što je najveći dio stanovništva hrvatske narodnosti protjeran u studenome 1991. godine. Dokazano je i da su pripadnici njegove jedinice 14. novembra 1991.. godine u Gornjem Primišlju bez ikakva povoda izudarali civila Tomu Kosa i bez pravne osnove odveli ga i zatvorili na slunjskome vojnom poligonu te da su 16. novembra ubili civila Pavu Ivšića, a nekoliko dana poslije zapalili njegovu kuću.

Županijski sud u Karlovcu prošlog je decembra osudio Cekinovića na jednogodišnju zatvorsku kaznu, na što se Županijsko državno odvjetništvo žalilo pa je Vrhovni sud presudu ukinuo i suđenje vratio na početak.

U prošlogodišnjem suđenju sudsko vijeće presudilo je da je Cekinović odgovoran za stradanje Tome Kosa i ubisvo Pave Ivšića, a bio je oslobođen optužbe za uništavanje kuća i protjerivanje Hrvata.

Pritvor je Cekinoviću danas produžen, a kako je rečeno uz presudu, u četverogodišnju kaznu zatvora uračunat će se vrijeme od 16. aprila prošle godine, koje je optuženik proveo najprije u ekstradicijskom pritvoru u BiH, a zatim i u pritvoru u Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG