Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kirgistan zatražio izručenje BakijavaPrivremena kirgistanska vlada saopštila je u utorak da je naložila tužiteljima da zatraže izručenje bivšeg predsjednika urmanbeka Bakijeva koji se nalazi u Bjelorusiji, gdje je pobjegao nakon što je nakon nereda prošlog mjeseca zbačen s vlasti.

"Državno tužilaštvo mora preduzeti potrebne mjere kako bi Bakijev bio sudski gonjen i izručen Kirgistanu", navodi se u odluci vlade.

Prijelazna vlada u Biškeku, koju čine protivnici nekadašnjeg predsjednika, optužila je Bakijeva za organizovanje masovnih ubojstava u protestima 7. i 8. aprila, kada je u sukobima demonstranata s policijom ubijeno 85 ljudi, a više stotina ih je povrijeđeno.

Bakijev je ranije rekao kako je na njegovo uklanjanje s vlasti uticalo i nezadovoljstvo Rusije zbog njegove odluke da američka baza u ovoj centralnoazijskoj državi ostane otvorena, dok Rusija poriče da je na bilo koji način umiješana u te dogadaje.

Nakon nemira u Biškeku Bakijev je pobjegao u svoj zavičaj Džalalabad na jugu zemlje gdje još uživa izvjesnu podršku, odakle je 15. aprila otišao u Kazahstan, a potom prešao u Bjelorusiju.
XS
SM
MD
LG