Dostupni linkovi

Komšić:Sarajevo pokazalo da ima snage I da nijesmo svi isti



Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je zadovoljstvo što su jučerašnja okupljanja u ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu, bivša Dobrovoljačka, prošla na miran način.Komšić je u izjavi medijima naglasio da je u cijelom slučaju potrebno razdvojiti neke stvari.

"Niko nikada nije bio protiv toga da porodice, prijatelji ili vjerske osobe dođu i vide gdje su njihovi najdraži stradali. Ali kada uđete u politizaciju, kao što se to pokušalo uraditi, onda je nemoguće očekivati da ljudi koji su proveli rat u Sarajevu budu senzibilni na te stvari. To je nemoguće. Jednostavno, velika većina Sarajlija, pogotovo onih koji su proveli rat u Sarajevu, doživjeli su to kao pokušaj politizacije i izjednačavanja krivice, rekao je on.

Komšić naglašava da u ovom slučaju "nismo svi isti", jer Sarajlije su se branile, one nisu nikoga dirale."Zato je to doživljeno na takav način kao jedna vrsta provokacije", ocijenio je.

Komšić, koji je za svoje zasluge u odbrani Sarajeva odlikovan najvećim ratnim priznanjem, "Zlatnim ljiljanom", smatra da velika većina Sarajlija ne bi imala ništa protiv niti bi rekla jednu ružnu riječ da je riječ o rodbini, porodicama ili prijateljima onih koji su stradali u Dobrovoljačkoj.

"Ali kada se politika upetlja, onda đavo odnese šalu. Onda morate biti i oprezni i morate svojim djelovanjem dovesti do toga da ne napravite goru stvar", kazao je on.Ipak, po Komšićevoj ocjeni, Sarajevo je još jednom pokazalo da ima snage, bez obzira na sve emocije opterećene ratom da se nosi i s takvim pokušajem politizacije.
XS
SM
MD
LG