Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slovenija:Referendum o granici sa Hrvatskom 6. junaSlovenački parlament je odlučio da se o arbitražnom sporazumu o granici s Hrvatskom održi referendum u nedjelju 6. juna.Slovenci će na referendumu odgovoriti na pitanje: "Jeste li za to da zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma između vlade Republike Slovenije i vlade Republike Hrvatske, koji je slovenački parlament prihvatio na svojoj sjednici 19. aprila 2010. godine, postane važeći".

Za raspisivanje referenduma glasalo je 78 od 82 poslanika prisutnih prilikom glasanja, a niko nije bio protiv.Predstavnici vlade i zastupnici stranaka vladajuće koalicije u raspravi su pozvali opozicione stranke da tokom predstojeće jednomjesečne referendumske kampanje ne koriste "populističke" nastupe koji mogu da pokvare odnose sa susjednom državom.

Premijer Borut Pahor ocijenio je da bi odbijanje arbitražnog sporazuma na referendumu za Sloveniju bila katastrofalna greška jer je riječ o dobrom rješenju dugogodišnjeg graničnog spora i to na način koji štiti vitalne interese Slovenije.

Sporazum o arbitraži potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor, novembra 2009. godine u Stokholmu, uz posredovanje švedskog predsjedništva EU.
XS
SM
MD
LG