Dostupni linkovi

Borba protiv kriminala u Crnoj Gori prioritet EU partnerstva



Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije ključni je prioritet evropskog partnerstva s Crnom Gorom, jer doprinosi sprovodenju vladavine prava, ocijenio je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Klajv Rambold .

On je na konferenciji za novinare, povodom završetka projekta „Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije“, poručio da je EU iz petog proširenja naučila važnu lekciju, a to je da se reformom vladavine prava treba pozabaviti u ranoj fazi procesa priključenja kako bi se dobili rezultati na vrijeme.


„Upravo je to bio cilj ovog projekta - da se ojačaju kapaciteti crnogorske Vlade da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala u skladu sa standardima EU i najboljim praksama“, kazao je Rambold , koji tvrdi da je projekat značajno doprinio jačanju kapaciteta kriminalističke policije, kroz upotrebu mjera tajnog nadzora.

Rambold je naglasio da je EU posvećena podržavanju Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„To je od suštinske važnosti za Crnu Goru dok se kreće ka EU“.„Mi ćemo se pozabaviti naporima koje Crna Gora ulaže u borbi protiv organizovanohg kriminala i korupcije u Mišljenju koje ce Evropska komisija uraditi“, dodao je.

Rambold je najavio da će EU kroz IPA program za 2009. godinu uskoro pokrenuti novi projekat, sa budžetom od 1,2 miliona eura, koji će dodatno podržati Upravu policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Od IPA-e za 2010. godinu Uprava policije biće podržana sa 700 hiljada Eura.
XS
SM
MD
LG