Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grčki javni sektor u ponovo u štrajkuDemonstranti u Atini parolama su prekrili bedeme Akropolja, u znak protesta zbog novih oštrih mjera štednje koje danas pokreću štrajkove širom Grčke.

Stotinak demostranata iz Grčke komunističke partije probili su u zoru zaključane kapije Akropolja i na bedeme drevne tvrđave istakli parole na grčkom i engleskom sa pokličem: "Narodi Evrope - Ustajte."

Grčka vlada je objavila nove mjere smanjena troškova do kraja 2012. godine u visini od 30 milijardi eura da bi osigurala vitalni paket zajmova od Međunarodnog monetarnog fonda i drugih 15 država EU koje koriste euro. Nove mjere predviđaju nova smanjenje penzija i plata zaposlenih u javnom sektoru, kao i dodatne poreze.

Državni činovnici, uključujući nastavnike u školama i bolničko osoblje, počeli su danas 48- satni štrajk, sa protestnim marševima u toku dana .Radnici u privatnom sektoru traba da im se pridruže sjutra u generalnom štrajku koji će, kako se očekuje, zaustaviti sve poslove širom Grčke i paralisati avionski i javni prevoz. Vlasnici prodavnica će takođe obustaviti rad i zatvoriti radnje na jedan dan.

Pod dugom od 300 milijardi eura i budžetskim deficitom od 13,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, Grčka je u mukama da sredi finansije.Zemlje eurozone i Međunarodni monetarni fond MMF složili su se da aktiviraju 110 milijardi eura za spasavanje Atine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG