Dostupni linkovi

Uhapšen član predsjedništva HSS-a Ivan Kolar



Član predsjedništva Hrvatske seljačke saveza (HSS) Ivan Kolar uhapšen je jutros u svojoj kući u Molvama kod Đurđevca u koordiniranoj uskočko-policijskoj akciji zbog sumnje da je nezakonitim radnjama oštetio općinu Molve za nekoliko miliona kuna.

“Odveli su ga... Policija je u našoj kući od šest ujutro. Molim vas, nemojte me ništa pitati” - potvrdila je Jutranjem listu Kolarova supruga.

Molvarski načelnik Stjepan Fosić iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), koji je na prošlim izborima, i to tek nakon 12 godina uspio preuzeti funkciju HSS-ovca Kolara, nije želio komentarisati hapšenje. Potvrdio je da je policija bila i u sjedištu opštine.

Prema neslužbenim informacijama, Kolar je uhapšen zbog sumnje da je u saradnji s čelnim ljudima bjelovarske građevinske firme Jata oštetio opštinski proračun za najmanje dva miliona kuna.

Jata je gradila društveni dom u Molvama koji je stajao 12 miliona kuna, a istražitelji sumnjaju kako su neki radovi dvaput naplaćeni. Otkrivene su dvije fakture za dio radova s istim brojem i datumom, ali različitim iznosima: jedna na 400.000 kuna, a druga, očito lažirana, na 1,4 milijuna kuna.Neki članovi Opštininskog vijeća u Molvama sumnjaju kako su mnogi dokumenti krivotvoreni, a neke cesije dvaput naplaćivane.

Molve su jedna od najbogatijih opština u Hrvatskoj jer leže na najvećim domaćim plinskim poljima pa od INA-e godišnje dobivaju oko 15 miliona kuna rente.

Kolar je, inače, bio jedan od najdugovječnijih saborskih zastupnika s čak tri odrađena mandata te čelnik Hrvatskoga seljačkog saveza.
XS
SM
MD
LG