Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH: Čas sjećanja povodom 30. godišnjice smrti Josipa Broza TitaU Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu danas će biti održan Čas sjećanja, kojeg povodom tridesete godišnjice smrti Josipa Broza Tita, organizuje Savez društava "Josip Broz Tito'' u BiH.

Predviđeno je obraćanje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, predsjednika SABNOR-a BiH Jure Galića, člana najužeg rukovodstva Saveza društava "Josip Broz Tito" Bogića Bogičevića i potpredsjednika Saveza društava "Josip Broz Tito" Tomislava Išeka.

Na današnji, prije 30 godina, u Ljubljanskom kliničkom centru umro je prvi predsjednik Socijalističke Jugoslavije Josip Broz Tito.

O njegovoj ulozi u formiranju i razvoju bivše Jugoslavije i danas se iznose oprečna mišljenja, ali među običnim ljudima u svim republikama bivše države i dalje važi za simbol boljeg, sigurnijeg i uređenijeg života.

Prema mnogim viđenjima, sa Titovom smrću su krenuli dezintegracioni procesi u SFRJ, a u godinama pred raspad zemlje, počele su kritike i distanciranja od njegovog lika i djela.
XS
SM
MD
LG