Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BiH: obilježavanje Svjetskog dana astmeCilj obilježavanja Svjetskog dana astme jeste podizanje svijesti o važnosti ranog otkrivanja, liječenja i dobre kontrole astme. Astma je jedna od najčešćih hroničnih bolesti u svijetu od koje boluje više od 300 miliona ljudi.

Karakteristike su joj hronični problemi s disanjem i simptomi poput nedostatka daha, hripanja, stezanja u grudima i kašljanje. Prevalencija astme se povećava, te se predviđa da će do 2025. godine biti još 100 miliona oboljelih od astme u svijetu.

U BiH će, povodom obilježavanja Svjetskog dana astme, u narednih nekoliko dana biti održane javne spirometrije, odnosno mjerenje plućne funkcije, a akcija počinje sutra u centru grada.

U Banjaluci će akcija biti 5. maja, na Trgu Krajine ispred Robne kuće Boska. Spirometrija u Tuzli biće održana 6. maja na Solnom trgu, dok je u Mostaru najavljena za 7. maj na Španjolskom trgu.

Zainteresovanim građanima na usluzi će biti ljekari specijalisti-pulmolozi, koji će izmjeriti plućnu funkciju, provjeriti stanje pluća, te pružiti odgovarajuće savjete shodno spirometrijskom nalazu.

Akcija se provodi pod motom "Vi možete kontrolisati svoju astmu" i jedna je od aktivnosti koje svake godine podržava Globalna inicijativa za astmu - Global Initiative for Asthma.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG