Dostupni linkovi

Suroi o novim razgovorima Prištine i Beograda


Medjunarodna zajednica priprema se za nove pregovore Kosova i Srbije, a ti razgovori će biti tajni, ocijenio je danas publicista i politički analitičar iz Prištine Veton Suroi.

U izjavi za TV Alsat M, Suroi je rekao da zapadnom Balkanu i dalje prijeti destabilizacija, dok bi Kosovo moglo da bude izvor tih procesa, zbog statusa quo u kojem se nalazi.

"Kosovo, kao i uvijek, čak i u sadašnjoj situaciji, može biti izvor Destabilizacije zbog činjenice da Srbija svojom politikom miješanja u nezavisnost Kosova doprinosi destabilizaciji regije. To što treba istaknuti je da se očekuje još veći pritisak zemalja EU i SAD za još jedan tajni proces pregovora Kosova i Srbije za normalizaciju odnosa", ocijenio je Suroi.

Prema njegovim riječima, na Kosovu nema potrebe za stvaranjem takozvanog zamrznutog konflikta.

Suroi je ocijenio da zemlje zapadnog Balkana mogu biti dio EU 2020. godine, a da narednih deset godina treba iskoristiti za uredjivanje
odnosa u tom dijelu Evrope. Prema njegovim riječima , posebno mjesto u tom procesu, čak i u većoj mjeri nego do sada, trebaju imati EU i SAD , uključujući i njihovo angažiranje na rješavanju nesporazuma oko imena Makedonije i Grčke.
XS
SM
MD
LG