Dostupni linkovi

Josipović: Duboka tuga zbog zločina na Ovčari


Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas na Ovčari, kod Vukovara, da ga svaki put kada dođe na to mesto obuzmu duboka tuga i zaprepašćenje zbog strahota zločina koji su tu počinjeni 1991. godine.

"Već dugo se zalažem da se svaki zločin kazni, a posebno ovaj na Ovčari", izjavio je Josipovioć nakon što je na mestu masovne grobnice na Ovčari položio venac i zapalio sveću.

Istakao je da se u Hagu dogodio "jedan deo kažnjavanja, ali nedovoljan", dodavši da se neki procesi vode u Srbiji, a neki su vođeni pred hrvatskim pravosuđem.

Josipović i najviši državni predstavnici Hrvatske prisustvovali su danas povodom Dana grada Vukovara svečanoj sednici Gradskog veća. Hrvatski predsednik je na sednici istakao da je grad Vukovar primer koji pokazuje da se mogu nadvladati sve teškoće.

Dodao je da "osudivši agresorsku politiku koja je dovela do rata, pružamo ruku saradnje i preko Dunava i preko Save, uvereni da se budućnost regiona nalazi u saradnji, solidarnosti naroda koji žive na tom prostor".

Naglasio je i da je Vukovar "simbol najsvetlijih i natragičnijih trenutaka stvaranja Hrvatske".

Premijerka i počasna građanka Vukovara Jadranka Kosor izjavila je da su joj sećanja na Vukovar u Domovinskom ratu najsnažnija podrška u radu koji danas obavlja. "Ako smo onda uspeli, i današnje teškoće s kojima se suočavamo nisu nerešive", rekla je premijerka.

Premijerka i potpredsednik Sabora su položili vence i zapalili sveće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i na Ovčari.
XS
SM
MD
LG