Dostupni linkovi

Hillary Clinton vrlo oštro kritikovala Iran i Siriju



Američka državna sekretarka Hillary Clinton jučer je vrlo oštro kritikovala Iran, zbog nastavka nuklearnog programa i potpore teroristima, kao i Siriju zbog naoružavanja militanata u Libanonu i Pojasu Gaze.

"Iran, sa svojim antisemitskim predsjednikom i neprijateljskim nuklearnim ambicijama, nastavlja prijetiti Izraelu, destabilizovati regiju i biti pokrovitelj terorista", rekla je Clinton u govoru na godišnjem sastanku Američkog židovskog odbora.

"SAD će dosljedno slijediti diplomatski put", rekla je Clinton ali i istaknula da Iran mora ispuniti međunarodne zahtjeve i dokazati da svoj nuklearni program razvija isključivo u mirnodopske svrhe inače će SAD nastaviti vršiti pritisak za nametanje novih sankcija Vijeća bezbijednosti UN-a Teheranu.

Iranski predsjednika Mahmud Ahmadinedžad u ponedjeljak bi u New Yorku trebao sudjelovati na otvaranju konferencije Ujedinjenih naroda o reviziji Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, gdje će Clinton voditi izaslanstvo SAD-a.

Clinton je također kritizirala Siriju, govoreći o "dubokoj opasnosti od sirijske isporuke oružja (Hezbollahu)", uz upozorenje da bi takav potez sirijskog predsjednika Bašara al-Asada "imao duboko destabilizirajući učinak na regiju" i kršio rezolucije Vijeća bezbijednosti UN.
XS
SM
MD
LG