Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sastanak indijskog i pakistanskog premijeraIndijski premijer Manmohan Sing i njegov pakistanski kolega Jusuf Raza Gilani sastali su se danas prvi put posle pause duže od 9 meseci, što ukazuje na moguće otopljenje odnosa koji su zategnuti nakon smrtonosnog napada na Mumbai u novembru 2008. godine.

Oni su razgovarali u Timpuu - prestonici malog himalajskog kraljevstva Butan, na marginama regionalnog sastanka lidera zemalja Južne Azije.

Šefica indijske diplomatije Nirupama Rao opisala je razgovore kao "veoma dobre". Ona je istakla da je Gilani naglasio da je Pakistan veoma "ozbiljan u krivičnom gonjenju izvršilaca napada u Mumbaiju i da će suđenje biti veoma brzo okončano”.

Od sticanja nezavisnosti od Velike Britanije 1947. godine Indija i Pakistan vodili su tri rata, od kojih dva zbog himalajskog regiona Kašmir, na koji obe zemlje polažu pravo.

Mirovni razgovori su u zastoju nakon terorističkih napada u Mumbaiju kada je ubijeno 166 lica. Nju Delhi za napade okrivljuje militante, čije je sedište u Pakistanu.
XS
SM
MD
LG