Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sloboda medija opada u svetu


Sloboda medija opada u svetu

U većini zemalja centralne i istočne Evrope vidan je mali pad u slobodi medija, rezultat je studije Fridom Hausa u kojoj se navodi i da Rusija i dalje ostaje jedna od najrepresivnijih i najopasnijih sredina za medije.

Sloboda medija u svetu opala je četvrtu godinu zaredom u 2009. godini U izveštaju se navodi da su deset zemalja sa najgorim stanjem kada se
radi o slobodi medija Belorusija, Burma, Kuba, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Iran, Libija, Severna Koreja, Turkmenistan i Uzbekistan.

Najveće pogoršanje u slobodi medija zabeleženo je, kako se ističe, u Latinskoj Americi i u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Cathy Cosman, analitičar u Fridom hausu kaže da dok je poslednjih godina 20. veka primećena ekspanzija u slobodi medija u mnogim oblastima, to promenjeno u 21. veku.

"Ako pretpostavimo da su vlade pre svega zabrinute zbog održanja na vlasti one su onda angažovane na sistematskom ograničavanju javnog sektora na različite načine i onda, naravno, i na ograničavanje medija."

Dubravka Valić Nedeljković, šefica odseka za medijske studije na Filozofskom fakultetu novosadskog Univerziteta i članica radne grupe OSCE za redefinisanje zakona o radiodifuziji ocenjuje u razgovoru za RSE program da nije iznenađujuća ocena da je sloboda medija u svetu opala za četvrtinu.

"Potpuno slažem s tom ocenom. Podsetiću vas na izvanrednu ideju Jurgena Habermasa, jednog od najvećih živih sociologa današnjice koji je još pre tri godine u jednom tekstu rekao da je komercijalizam i profitabilnost jedina vodilja medijske industrije danas i da je to uništilo javno informisanje, odnosno informisanje od javnog interesa. On se oštro založio za to da ne samo da u elektronskim medijima postoje javni servisi već da postoje i u pisanim medijima. Naravno da opala sloboda medija, jer je povećana težnja da se sve kapitalizuje", objašnjava ona.

Kada se radi o zemljama Bliskog istoka, najveći pad u slobodi medija zabeležen je u Iranu, gde su novinari bili na meti vlasti posle spornih predsedničkih izbora. U Severnoj i Južnoj Americi, najosetniji pad u slobodi medija zabeležen je u Meksiku i Hondurasu, a nezavisni mediji su se suočavali sa teškoćama i u Ekvadoru, Nikaragvi i Venecueli.
XS
SM
MD
LG