Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama razgovarao sa Merkelovom o grčkoj kriziEvro je danas zaustavio padu u odnosu na dolar pošto ulagači čekaju na nove pojedinosti o paketu za spasavanje grčke privrede.

Američki predsednik Barak Obama (Barack) je izrazio zabrinutost zbog mogućeg širenja krize i u telefonskom razgovoru pozvao nemačku kancelarku Angelu Merkel na "odlučnu akciju".

Poverenje ulagača naglo je splasnuslo juče kada je agencija za rangiranje Standard i Purs (Standard & Poor's), posle grčkog i portugalskog, degradirala i španski dug - što je odraz gubljenja poverenja u još jednu državu evrozone.

Agencija je snizila rejting Španije na AA sa AA+ zbog sumnji u mogućnost rasta njene privrede posle kolapsa prenaduvanog građevniskog sektora.

Angela Merkel se juče pridružila šefu Međunarodnog monetarnog fonda Dominiku Strosu-Kanu (Dominique Strauss-Khan) u pozivu da se razovori o spasavanju ubrzaju.

Trenutno je na pregovaračkom stolu paket za spasavanje Grčke od 45 milijardi evra (59 milijardi dolara) i deo tog novca mora da bude isplaćen Atini do sredine maja kada treba da plati novu tranšu dospelih obaveza.
XS
SM
MD
LG