Dostupni linkovi

Behmen: Skup u Dobrovoljačkoj pokušaj redefinicije opsade


"Nema pregovora o činjenicama. Višegodišnja istraga Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu utvrdila je da se u Dobrovoljačkoj ulici nije dogodio ratni zločin. I pored ograničenih ovlasti koje imam, neću dopustiti da tokom mog mandata započne redefinicija i reinterpretacija opsade Sarajeva, najduže u istoriji ratovanja", naveo je danas kao jedan od razloga podnošenja zahtjeva za zabranu obilježavanja događaja u Dobrovoljačkoj ulici gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Behmen je na konferenciji za medije u Sarajevu na kojoj novinarima nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja, pročitao svoje razloge i motive zbog kojih je danas ministru unutrašnjih poslova KS-a uputio zahtjev da zabrani održavanje spomenutog skupa. Taj je skup najavio za 3. maj Pododbor za obilježavanje stradanja pripadnika JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

Navodeći uvjerenje da je najavljeni skup smišljen i dizajniran da izazove nasilje, Behmen je istaknuo da ne može stajati po strani i šutjeti dok se to dešava.
XS
SM
MD
LG