Dostupni linkovi

Cijene nafte niže


Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima zbog mogućeg rasta američkih zaliha i negativnog uticaja grčke dužničke krize na svjetsku ekonomiju.

Barel sirove nafte za isporuke u junu pojeftinio je na američkom tržištu 88 centi ili 1,1 odsto na 83,32 USD. Nafta je u Londonu pala 62 centa na 86,21 USD, prenosi Poslovni dnevnik.

Analitičari koje je anketirao Blumberg /Bloomberg/ očekuju da će izvještaj američke Vlade, koji će biti objavljen sjutra, pokazati da su zalihe nafte u Sjedinjenim Američkim Državama u prošloj sedmici porasle milion barela.

"Očekivanje nastavka rasta zaliha pritiska tržište, a svjetske berze ne daju podršku. Pozitivan izvještaj o povjerenju američkih potrošača mogao bi dati zamah naftnom tržištu” kazao je broker iz Beč Komoditisa /Bache Commodities/, Kristofer Belu.

Euro je oslabio u odnosu na dolar, a pali su i evropski berzanski indeksi, zbog obnovljene zabrinutosti ulagača u vezi s grčkim dugovima, nakon što je Njemačka zatražila od Atine dodatne mjere štednje u zamjenu za finansijsku pomoć.
XS
SM
MD
LG