Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Norveška i Rusija se dogovorili o granici u Barencovom moruNorveška i Rusija postigle su dogovor o razgraničenju u Barencovom moru, što će okončati spor dug četiri decenije oko te oblasti za koju se veruje da je bogata naftom i gasom, objavili su danas u Oslu ruski predsednik Dmitrij Medvedev i norveški premijer Jens Stoltenberg.

"Ovo rješenje je više od granične linije ispod okeana, radi se o razvoju dobrosusjedskih odnosa.Linija razgraničenja će nas više ujediniti nego razdvojiti i postaće most naše saradnje", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za štampu s Medvedevim.

Norveška i bivš Sovjetski Savez, a kasnije Rusija, od 1970. godine pregovaraju o podjeli oblasti površine 176.000 kvadratnih kilometara bogate ribom i potencijalno naftom i gasom.

Stoltenberg je rekao da se očekuje da će ugovor o razgraničenju biti potpisan "što je prije moguće". Norveški premijer je naglasio da su dvije zemlje postigle "dobar i uravnotežen sporazum" i da još ostaju da se razrade samo tehnička pitanja.

Medvedev je juče stigao u posjetu Norveškoj a kasnije danas će otputovati u Dansku.
XS
SM
MD
LG