Dostupni linkovi

Evropska Unija dobija diplomatsku službuEvropska unija će prvi put dobiti diplomatsku službu u kojoj će raditi 8.000 ljudi, a njemački jezik će, pored francuskog i engleskog, postati ravnopravan radni jezik.

Ministri spoljnih poslova EU dogovorili su se u ponedjeljak veče u Luksemburgu o osnivanju diplomatske službe i smjernicama zajedničke diplomatije.

Španski ministar spoljnih poslova Migel Anhel Moratinos čija zemlja trenutno predsjedava EU, rekao je da taj dogovor predstavlja "važan dan za Evropu". On je takođe ukazao da je riječ o "prvoj etapi" pošto se pregovori nastavljaju sa Evropskim parlamentom i Komisijom.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton koja će predvoditi diplomatsku službu od 8.000 zaposlenih, takođe je izrazila zadovoljstvo postignutim političkim dogovorom.

"Služba će biti onoliko dobra i uspješna koliko se EU za to pobrine", poručila je Ešton.

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner takođe je ocijenio da dogovor predstavlja "veliki korak za Evropsku uniju".

Kako javlja Dojče vele, njemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele je uspeo da "progura" njemački kao ravnopravni radni jezik pored engleskog i francuskog. Međutim, još je otvoreno pitanje da li će znanje njemačkog jezika biti i uslov za zapošljavanje diplomata.

Velika Britanija je do poslednjeg trenutka blokirala dogovor. Vlada u Londonu nije htjela da neposredno pred parlamentarne izbore 6. maja popusti zahtjevima manjih članica koje su tražile osnivanje evropske diplomatske službe zato što strahuje od novih izdataka u vrijeme saniranja posljedica finansijske krize.
XS
SM
MD
LG